De oorsprongIn 2010 verschijnt de zevenentwintigste druk van De Zevensprong. Sinds deze uitgave is het boek uitgebreid met ”Brief van Tonke Dragt aan de lezers van dit boek”. Hierin geeft Tonke Dragt aan hoe de elementen tot stand zijn gekomen die uiteindelijk het verhaal van De Zevensprong hebben gevormd. Een van de belangrijkste vormde De Zessprong bij Gorssel.


Eind jaren 40 van de vorige eeuw was Tonke Dragt met de familie op vakantie in Gorssel. De dagen werden gevuld met vele wandelingen, spelen in de bossen en fietstochten in de omgeving. En altijd weer kwamen ze langs een kruispunt met zes wegen: een zessprong. Het deed haar denken aan het lied van De Zevensprong. En zo fantaseerde ze dat er misschien wel een een zevende weg zou zijn, maar dan vergeten en verborgen geraakt...

En naast deze ”vergeten en verborgen” zevende weg, fantaseerde ze ook over de ruïne van een café. Alhoewel dat geen fantasie was, maar echt. Alleen stond deze ruïne ergens anders bij een driesprong.

Het zou op dat moment nog zo'n 15 jaar duren voordat Tonke Dragt deze fantasie over de ”verborgen zevende weg”, samen met tal van andere elementen, gaat gebruiken in een boek. In 1966 krijgt Tonte Dragt de vraag van de Vereniging voor Volksonderwijs om voor hun 100 jarig bestaan in 1967 een kinderboek te schrijven, waarbij fijn zou zijn als er een school of een onderwijzer in zou voorkomen. En zo geschiedde.De zessprong bij Gorssel bestaat nog altijd, al zijn het nu geen zandwegen meer. Vier van de zes wegen zijn geasfalteerd en twee wegen zijn min of meer verhard, maar juist daardoor oogt het nog aardig klassiek. De houten wegwijzer is er ook nog steeds (niet de versie als op de foto hierboven), al staat deze nu niet meer midden op de kruising.

De Zessprong van Gorssel bevindt zich zo'n 3 km ten oosten van Gorssel en bestaat uit de doorgaande weg Dortherdijk, de zijwegen Veldhofstraat en Deventerdijk en de min of meer verharde wegen Elzendijk en Eikeboomlaan. Qua adres is het te vinden op:

Dortherdijk 6, 7215 LC Joppe

Op dit adres bevindt zich (hoe kan het ook anders) Restaurant De Zessprong.

Google Streetview De Zessprong bij Gorssel


View My Stats