Recente updates Website De Zevensprong: |
9 december 2020. Jaargang 17, update 3. |
In deze update is er het een en ander veranderd op de website. Zo staat in de copyright-regel nu de sitenaam te lezen i.p.v. de URL. En zo ook hier bovenaan op de homepagina en op de index-pagina. Daar heeft ook de URL plaatsgemaakt voor de sitenaam. Dit heeft van doen met het toevoegen van een tweede domeinnaam voor de website, namelijk:
Er is een nieuw submenu toegevoegd in Het boek, namelijk Recensies. Er zijn een 7-tal recensies te lezen, waarvan er 6 zijn verschenen toen De Zevensprong in 1966 uitkwam.
In Met dank aan is Marion toegevoegd. Zij stuurde de scans van de hierboven genoemde boek-recensies uit 1966 en 1988.
In Artikelen een link toegevoegd naar Blue Jay’s Quill.
Blue Jay’s Quill (Marc) heeft een traditioneel cartografische kaart getekend van De Zevensprong+omgeving. De kaart is hoofdzakelijk gebaseerd op de TV-serie, maar ook elementen uit het boek zijn er in te vinden.
Alle links naar andere pagina’s zijn weer geacualiseerd. Één link is verwijderd omdat de betreffende website niet meer bestaat.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m november 2020 en de sitemap is aangevuld met het nieuwe submenu.
7 juni 2020. Jaargang 17, update 2. |
Een kleine update dit keer, maar zeker de moeite waard. Alle boek-gegevens van de vertalingen zijn nog eens nagelopen en daar waar nodig afbeeldingen vervangen of aangevuld en gegevens verbeterd, danwel aangevuld:
De paperback-versie uit 2017 van de engelse vertaling is toegevoegd. Tevens zijn van de eerste engelse uitgave de afbeeldingen vervangen door acuratere versies en zijn meteen ook de linker- en rechterflap toegevoegd. Typisch is dat de paperback-uitgave van de engelse vertaling een stukje donkerder is dan de eerste engelse gebonden uitgave uit 2016.
Van de eerste duitse uitgave uit 1984 zijn de afbeeldingen ook vervangen door acuratere versies. Van de duitse uitgave uit 1993/1994 zijn ook de afbeeldingen vervangen door acuratere versies en zijn de gegevens aangevuld.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m mei 2020.
28 april 2020. Jaargang 17, update 1. |
Deze update betreft mede een technische update, waarbij de breedte van de website is vergroot en de menu- en submenu-knoppen een verbeterde leesbaarheid hebben gekregen. Verder is de lettergrootte die op de website gebruikt wordt groter gemaakt om de leesbaarheid op de steeds groter wordende schermen te verbeteren.
De gegevens van de Hongaarse uitzending en herhaling is toegevoegd in TV-serie/Uitzendgegevens.
Er zijn 5 nieuwe foto's toegevoegd in Locaties/Kruidenhof van de locaties van de wandeling naar De Kruidenhof.
Er is 1 nieuwe foto toegevoegd in Locaties/Het Trapppenhuis van de voormalige keuken, thans filmdocumentaire zaal.
Er zijn 3 nieuwe foto's toegevoegd in Locaties/Overige locaties/Ruurlo van de Gevel van Schijn en Wezen.
In Locaties/Locatiekaarten is een Google My Maps-venster toegevoegd waarin alle opnamelocaties in zijn op te zoeken. Dit vergemakkelijkt tevens het gebruik van route-navigatie met Google Maps om naar een opnamelocatie toe te gaan. De locatiekaarten blijven wel gewoon beschikbaar.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m maart 2020.
28 augustus 2019. Jaargang 16, update 1. |
Deze update is slechts een kleine update. Sinds vandaag is het SSL-certificaat werkzaam geworden, wat voorkomt dat de website door browsers als onveilig wordt aangemerkt. Alhoewel deze website geen inlog-website is, maar puur bedoeld is om alleen weer te geven. De URL begint nu met https:// en eventuele op websites geplaatste links hoeven opzich niet gewijzigd te worden. Bij het gebruik van deze links wordt automatisch naar de nieuwe URL doorgezet.
In Artikelen een link toegevoegd naar een Duitstalig reisverslag van Jörg Rainer met als titel ”De Zevensprong - Der Siebensprung”.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m juli 2019.
16 november 2018. Jaargang 15, update 5. |
Website De Zevensprong is vandaag 15 jaar online! Deze (verjaardags)update is de 129ste in het bestaan van de website. Voor deze gelegenheid is er een nieuwe inleiding toegevoegd en zijn de statistieken bijgewerkt tot oktober 2018.
1 mei 2018. Jaargang 15, update 3. |
In Artikelen een link toegevoegd naar een promo van De Zevensprong. Deze werd uitgezonden op 9 oktober 1982, twee dagen na het uitzenden van deel 2.
In TV-serie/Nasynchronisatie zijn de gegevens bijgewerkt. Het namenlijstje van de Duitse nasynchronisatie is met zes namen uitgebreid. Verder zijn er drie namen opgedoken van de Hongaarse nasynchronisatie.
In Links is een link toegevoegd naar de Hongaarse Wikipedia-pagina en zijn verder alle links nagelopen op een goede werking. Daarbij zijn er twee verwijderd die niet meer werkten.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m april 2018.
27 augustus 2018. Jaargang 15, update 4. |
In Opnamelocaties/De School is het hoofdstuk bijgewerkt. Een item op RTV Oost in toegevoegd. Aanleiding hiervoor is de recente sluiting van de school op 20 juli 2018 en de formele opheffing op 1 augustus 2018.
In Opnamelocaties/De Kruidenhof is het hele hoofdstuk bijgewerkt. Er zijn enkele afbeeldingen uit de tv-serie bijgeplaatst en de foto's zijn opnieuw gerangschikt. Verder is er een stuk toegevoegd met nieuwe opnamelocaties, namelijk het wandelen van De Zevensprong naar De Kruidenhof (te zien aan het begin van deel 5 met meester Frans, Juffrouw Rosmarijn en de leerlingen). Deze nieuw gevonden locatie is letterlijk ”om de hoek” bij het huisje van De Kruidenhof in Gelselaar.
In Boek/Uitgaven is de 37ste druk toegevoegd. Ditmaal de gebonden versie van het nieuwste omslagontwerp. Echter, de gegevens van de druks 34, 35 en 36 ontbreken, vermoedelijk zijn deze digitaal uitgebracht.
In Boek/Luisterboek is de meest recente versie van het luisterboek toegevoegd, uitgevoerd in het nieuwste omslagontwerp. Wat bij deze versie ook anders is, is dat het niet meer door Uitgeverij Rubinstein is uitgegeven, maar door Uitgeverij Leopold zelf. Zelfs op de website van Uitgeverij Rubinstein is het luisterboek niet meer te vinden.
In TV-serie/Fotogalerijen is de pagina opgesplitst in twee sub-delen:
Sinds juni 2018 wordt deze website onderhouden met Adobe Dreamweaver, wat met name in de fout-opsporing een welkome aanvulling biedt. De hele website is ook nagelopen en tal van foutjes zijn er uitgehaald.
In Locaties/Locatiekaarten is de kaart van Gelselaar bijgewerkt en het Google Earth-bestand is bijgewerkt. De locaties van het wandelen van De Zevensprong naar De Kruidenhof is toegevoegd.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m juli 2018 en de sitemap is geactualiseerd.
23 februari 2018. Jaargang 15, update 2. |
Het hoofdmenu is aangepast. Het menu-item Gastenboek is verdwenen en het gastenboek zelf is verplaatst naar het menu-item Contact. Daardoor is er iets meer ruimte tussen de menu-knoppen gekomen, wat vooral op smartphone- en tablet-schermen wel handig is.
In Locaties/Trappenhuis is de litho toegevoegd die 18 februari al op de facebook-pagina was gepubliceerd.
Verder is een link toegevoegd naar een Google Photo Sphere van Museum MORE dat de mogelijkheid biedt om een deel van Kasteel Ruurlo virtueel te bekijken. Deze leidt onder anderen door de hal, de bibliotheek, de eetzaal en de rococokamer.
De locatiekaarten zijn via de facebook-pagina ook beschikbaar gemaakt middels een notitie-bericht.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m januari 2017 en de sitemap is geactualiseerd.
18 januari 2018. Jaargang 15, update 1. |
De front-pagina is vernieuwd en de handgekleurde litho die ook de facebook-pagina versierd, wordt daarin als achtergrond gebruikt.
In Locaties/Trappenhuis zijn de drie litho’s toegevoegd die eerder op de facebook-pagina al waren gepubliceerd.
In Het boek/Tonke Dragt is het lijstje met boeken aangevuld met de meest recente uitgave ”Als de sterren zingen” dat op de rand van 2017 uitgekomen is.
De link-pagina is nagelopen en enkele niet meer werkende links zijn verwijderd.
Hier en daar zijn er wat kleine foutjes hersteld.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m december 2017.
21 juli 2017. Jaargang 14, update 2. |
Na een recent bezoek aan Kasteel Ruurlo zijn er updates gedaan in Locaties/Trappenhuis. Dertien nieuwe foto's en bijgewerkte locatie-informatie. Tevens is de keuken van het kasteel toegevoegd. Bij alle locaties staat nu vermeld om welke ruimte het gaat in het kasteel, gebaseerd op de museumgids van Museum MORE.
In Locaties/Zevensprong zijn vier foto’s vernieuwd.
In Locaties/De School zijn twee foto's vernieuwd.
In Locaties/Overige locaties/Ruurlo zijn vier foto's vernieuwd
In Locaties/Overige locaties/Neede zijn zes foto's vernieuwd.
In Locaties/Overige locaties/Geesteren zijn twee foto's vernieuwd.
In Artikelen een link toegevoegd naar het artikel ”Museum MORE in Kasteel Ruurlo” op de website kunstHart. Dit artikel is van de hand van de webmaster zelf.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m juli 2017.
23 februari 2017. Jaargang 14, update 1. |
In Het boek/Uitgaven is de drieëndertigste druk toegevoegd. Een nieuwe versie, welke qua ontwerp gelijk is aan de recent verschenen engelse versie van het boek.
Van zowel de Nederlandse uitgaves als van de vertalingen zijn er qua omslag-ontwerpen val elk nu 12 verschillende ontwerpen:
De statistieken zijn bijgewerkt t/m januari 2017.
22 november 2016. Jaargang 13, update 4. |
In Het boek/Vertalingen is de langverwachte engelse versie toegevoerd:
Het is een mooie gebonden versie geworden met los stofomslag. De titel is in groen metalic-glimmende letters gedrukt, wat niet te scannen is. Speciaal voor deze uitgave heb ik het boek op de foto gezet en rechtgetrokken. Anders werden de letters van de titel gewoon zwart.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m oktober 2016.
7 juli 2016. Jaargang 13, update 3. |
De website heeft een grote modernisering ondergaan waar een aardig lange tijd aan gewerkt is. De eerste stappen voor deze modernisering werden reeds in 2014 al gezet.
De website is nu uitgevoerd in HTML5, CSS3 en jQuery 3.0.0. Dit is mede gedaan omdat de oude uitvoering van de website nog met frames werkte en modernere mogelijkheden in de weg stond. Met de nieuwe uitvoering is het nu mogelijk om Floatbox: te gebruiken zodat er nergens meer nieuwe vensters en popup-vensters geopend hoeven te worden bij het bekijken van afbeeldingen. En dat werkt dan gelijk op tablets ook weer beter. Alleen links naar externe pagina's openen nog in een nieuw venster.
Verder is bij de modernisering de mogelijkheid aangegrepen de schermbreedte van het contentscherm iets te verbreden (was 743 pixels, is nu 800 pixels). De menustructuur is iets aangepast. Zo is het hoofdmenu Filmografie een submenu geworden onder TV-serie. Dit om in het hoofdmenu plaats vrij te kunnen maken voor een nieuw item: De oorsprong.
Een nieuw menu-item is er bij gekomen: De oorsprong. Een onderwerp waarvan het al langer de wens was het in de website op te nemen. Het gaat over de plek waar Tonke Dragt de inspratie opdeed voor het verhaal van De Zevensprong. In 2010, met het uitkomen van de zevenentwintigste druk, werd het boek uitgebreid met ”Brief van Tonke Dragt aan de lezers van dit boek”. Deze brief vormde een welkome aanvulling op de sumiere informatie die ik al had achterhaald. Met de modernisering van de website is nu dan dit onderwerp toegevoegd.
In Home/Update archief is de lijst met updates ingekort tot de laatste 5 updates.
In Het boek/Uitgaven zijn de gegevens aangevuld van de negenentwintigste- en dertigste druk.
In Het boek/Vertalingen zijn de Duitse versies van 2001 en 2015 toegevoegd.
In Links/Banners zijn de twee banners van de website vernieuwd.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m juni 2016.
7 juni 2016. Jaargang 13, update 2. |
De link-, like-, en deel-button hebben onder het hoofdmenu een vaste plek gekregen.
1 juni 2016. Jaargang 13, update 1. |
Na een lange stilte is hier dan weer een update, al behelst het slechts het toevoegen van enkele nieuwe druks bij de uitgaven. Verder is deze website inmiddels alweer 12,5 jaar online. In deze periode is de website rond de 283.000 keer bezocht.
In Het boek/Uitgaven zijn de negenentwintigste, de dertigste en de eenendertigste druk toegevoegd. Omdat er alleen van de eenendertigste druk de gegevens bekend zijn, staan de andere twee druks met een vraagteken in de lijst. Mocht iemand deze gegevens weten, dan zou ik die graag per mail willen ontvangen.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m mei 2016.
6 augustus 2015. Jaargang 12, update 3. |
Deze update is slechts van technische aard. Het viel op dat de website op tablets moeizaam draaide. De website besloeg inmiddels een slordige 975 Mb. Na het comprimeren van vele honderden afbeeldingen zonder noemenswaardige kwaliteitsverlies is het geheel gereduceerd tot slechts 189 Mb. Hiermee zou het ”traag-zijn-op-tablets” voorbij moeten zijn.
De statistieken zijn bijgewerkt t/m augustus 2015.
14 mei 2015. Jaargang 12, update 2. |
Een update met enige vertraging. Na wat problemen te hebben ondervonden is gezocht naar een oplossing ervoor. De problemen zijn gelukkig verholpen.
In deze update zijn weer tal van ”achter de schermen”-werkzaamheden verricht. Alle knoppen die nog uitgevoegd waren met afbeeldingen, zijn vervangen door CSS-opmaak. Verder is een begin gemaakt met het plaatsen van afbeeldingen in hogere resolutie om de weergave op tablets qua beeldkwaliteit te verbeteren.
In Het boek/uitgaven en vertalingen zijn nu overal ook afbeeldingen beschikbaar van de achterzijde. Tevens is er een submenu toegevoegd met gesigneerde Zevensprong-boeken. Verder is de lettergrootte in alle pagina's over het boek iets vergroot om de leesbaarheid te verbeteren.
In De TV-serie/Fotogalerij is de oude opmaak met vensters teruggekeerd. Omdat deze website nog met frames werkt, is de weergave-werking van de moderne uitvoering op tablets slecht. Dit zal in de moderne vorm pas terugkeren, zodra de website is uitgevoerd in HTML5 en CSS3. Daarnaast is de opmaak van alle vensters gelijkgetrokken.
Tot slot zijn de statistieken bijgewerkt t/m april 2015 en is de sitemap aangevuld.
7 april 2015. Jaargang 12, update 1. |
Er is weer een nieuwe update. Deze heeft heel lang op zich laten wachten, door tal van persoonlijke omstandigheden. Maar er lag inmiddels weer aardig wat nieuw materiaal klaar dat een update rechtvaardigde.
In Locaties/De Zevensprong is de tekst hier en daar bijgewerkt en er zijn vier decortekeningen en twee opname-foto's toegevoegd, met dank aan Marcel Zwijgers.
In Locaties/Het Trappenhuis is de indeling opnieuw opgezet en zijn er vijf decortekeningen (met dank aan Marcel Zwijger) en drie foto's uit de tv-serie toegevoegd. Er zijn ook enkele foto's verwijderd die eigenlijk geen functie meer hadden. De foto's met waar de diverse kamers zich in Kasteel Ruurlo bevinden, zijn vernieuwd en aangevuld. Tot slot zijn er drie Google Streetview-links toegevoegd van de voorzijde, de zijkant en de achterzijde van Kasteel Ruurlo. Met dank aan maker Robert Oosterbeek.
In Locaties overige/Ruurlo zijn twee decortekeningen toegevoegd van de gevel Schijn en Wezen, wederom met dank aan Marcel Zwijger.
In Locaties overige/Lochem is een Google Streetview toegevoegd bij het huis waar meester Frans op kamers woont, wederom met dank aan maker Robert Oosterbeek.
Alle Google Streetview-vensters zijn gecontroleerd op de juiste werking en alle link-afbeeldingen zijn meteen ook vernieuwd.
Er zijn verder nog drie links toegevoegd op de linkpagina met betrekking tot de band ”Conspiracy of Seven”. Zij hebben hun eerste project, genaamd ”The Legacy”, dat is geïnspireerd op het boek en tv-serie De Zevensprong. Vertaald in stevige melodieuze muziek, verteld Conspiracy of Seven een moderne versie van het verhaal. Website De Zevensprong heeft regelmatig voor hun mogen dienen als uitgebreide encyclopedie.
In TV-serie/Fotogalerij is alles samengevoegd op één pagina, wat als voordeel heeft dat er nu bij de uitvergroting doorgeklikt kan worden naar het volgende deel. Dat kon voorheen niet. Het is nu mogelijk alle 195 foto's uit de tv-serie achter elkaar aan te bekijken. Tevens is het lay-out wat verder verfraaid.
In verband met de diverse nieuwe bijdragen, is de ”met dank aan”-lijst met twee namen uitgebreid.
Tot slot zijn de statistieken bijgewerkt t/m maart 2015.
21 april 2014. Jaargang 11, update 1. |
Na lange tijd weer een nieuwe update. Er zijn twee nieuwe locaties toegevoegd. De winkel waar de binnenopnames gemaakt zijn waar meester Frans de hoed voor Geert-Jan koopt (met dank aan Laurens Tyink van Omroep Gelderland) en een locatie waar Roberto met meester Frans achterop op de brommer twee keer langs komt. Zie Locaties/Overige locaties.
In Locaties/Overige locaties is de lijst met locaties opgesplitst per plaats om het geheel wat overzichtelijker te maken.
De locatiekaarten zijn vernieuwd en de nieuwe locaties zijn toegevoegd. Tevens is het Google Earth-bestand bijgewerkt.
Er zijn diverse nieuwe foto's en een Youtube-panorama toegevoegd. Met dank aan Gert Warringa, Sanne Warringa en Robert Oosterbeek.
Daar waar mogelijk zijn er bij diverse locaties aanklikbare vensters toegevoegd met de Google Streetview van de betreffende locatie.
In TV-serie/Reliquiën zijn de schatkist en de koets uit de TV-serie toegevoegd. De schatkist staat al enige jaren in de vitrine van de VVV in Ruurlo en de koets is nog altijd bij de eigenaar Hotel Bakker in Vorden.
In Artikelen is de video van De Geschiedenisbus vervangen door een Youtube-versie en is er een video toegevoegd van kinderboekenschrijver Reggie Naus.
Tot slot zijn de browserinformatie en de statistieken bijgewerkt tot maart 2014.